Apakah itu alahan pemakanan?
Alahan bermaksud ketidaksesuaian sesuatu bahan termasuk makanan terhadap tubuh badan. Apabila kita memakan makanan yang tidak diterima oleh tubuh maka ia akan dianggap sebagai bendasing yang memudaratkan tubuh. Jadi sistem pertahanan tubuh akan bertindak untuk menghapuskan bendasing tersebut. Ibarat pecerobahan oleh makluk asing di bumi, jadi tentera akan menyerang makluk asing tersebut.
Berapa kerap ia berlaku?
Adalah dianggarkan, 2% kanak-kanak mengalami alahan makanan
(lebih tinggi dikalangan kanak-kanak yang lebih muda iaitu sebanyak 5-8%).
Kebanyakan kanak-kanak akan hilang alahan makanan apabila mereka meningkat
dewasa. Walau bagaimanapun, sesetengah alahan seperti alahan kepada kacang
tanah dan kerang-kerangan mungkin akan berlanjutan sepanjang hayat. Dikalangan
orang dewasa, kejadian alahan makanan berkurangan kepada anggaran 1% daripada
populasi keseluruhan.
Apakah jenis makanan yang biasanya menyebabkan alahan?
Antara makanan yang biasanya menyebabkan alahan adalah:
a. Susu lembu.
b. Telur.
c. Gandum.
d. Kacang tanah, tree nuts (walnut, kacang hazel).
e. Makanan laut, kerang-kerangan (contoh :
udang, ketam, kepah).
f. Beberapa bahan pewarna dan bahan perasa.
Bilakan seseorang itu disyaki mengalami alahan makanan?
Gejala alahan biasanya berlaku dengan cepat dalam tempoh
beberapa minit hingga kurang dari 2 jam selepas makan. Kadang-kala tanda-tanda
alahan terjadi selepas beberapa jam makanan di makan.
Tanda dan gejala alahan makanan termasuklah:
a. 'Angioedema' (kebengkakan muka, bibir,
lidah, di sekitar mata).
b. Kesukaran bernafas dan berdehit.
c. Ruam kulit yang gatal termasuklah
tompok-tompok merah (urticaria).
d. Rasa loya, muntah dan cirit-birit.
e. Perut yang sakit dan memulas.
f. 'Colic' (sakit perut) dikalangan bayi.
g. Anafilaksis iaitu reaksi teruk yang
berkaitan dengan kesukaran bernafas, kebengkakan dalam mulut dan kerongkong,
tekanan darah rendah, kejutan (shock) malah boleh mendatangkan kematian. Gejala
ini biasanya berlaku dengan cepat dalam jangka masa beberapa minit hingga
beberapa jam selepas pengambilan makanan.
Gejala yang sama boleh berlaku dalam intoleransi terhadap
makanan (food intolerance)dan penyakit-penyakit lain. Maka pemeriksaan doktor perlu
dilakukan untuk membuat diagnosa yang tepat.
Apakah kesannya?
a. Gejala dan sakit mungkin di tahap sederhana
tetapi kadang-kala gejala serius seperti anafilaksis boleh berlaku iaitu saluran pernafasan tersekat dan sistem jantung tidak berfungsi. Ini boleh
membawa maut.
b. Pengelakkan beberapa jenis makanan boleh
menyebabkan kekurangan zat makanan tertentu sekiranya makanan tambahan tidak
diambil, contohnya kekurangan kalsium boleh berlaku jika semua produk susu
dikeluarkan daripada pemakanan kanak-kanak yang alah kepada susu lembu.
c. Tumbesaran terbantut dan ia boleh berlaku
sekiranya banyak kumpulan makanan dihadkan.
Bagaimana alahan makanan dikenal pasti?
Adalah terbaik berjumpa doktor untuk mengenal pasti alahan
makanan. Jangan sesekali membuat ujian sendiri untuk mengetahui sama ada
sesuatu makanan boleh mencetuskan alahan. Sesetengah ujian darah untuk mengesan
tahap antibodi (IgE) atau 'ujian suntikan kulit' (skin prick test) boleh dilakukan oleh doktor untuk membantu
mengenal pasti alahan tertentu.
Adakah sebarang rawatan untuk merawat alahan makanan?
Ada. Antara langkah-langkah yang berkesan adalah:
a. Dalam kes yang telah dikenal pasti, elakkan
makanan yang menyebabkan alahan. Dapatkan nasihat Pegawai Dietitik jika
perlu untuk mengelakkan kekurangan zat makanan.
b. Memberi rawatan untuk tindak balas yang
teruk daripada pendedahan secara tidak sengaja kepada mangsa, termasuklah:
i. Menyuntik diri sendiri dengan
adrenalin/epinephrin menggunakan jarum atau pen khusus yang disediakan.
ii. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan
dengan segera.
iii. Kebiasaannya ubat-ubatan seperti
antihistamin, 'bronchodilator' (ubat membuka saluran pernafasan) dan steroid,
alatan pembuka saluran pernafasan (insertion of airway) juga cecair intravena diperlukan dalam
rawatan alahan.
c. Memberi makanan yang menyebabkan alahan
dalam kuantiti yang amat sedikit dengan beransur-ansur (desensitising) pernah digunakan tetapi ianya bukanlah rawatan
piawaian yang diluluskan.
Apakah strategi pencegahan?
Penyusuan susu ibu akan mengurangkan risiko alahan makanan. Oleh
itu, penyusuan susu ibu sepenuhnya perlu dilakukan sekurang-kurangnya sehingga
bayi berusia 6 bulan, terutamanya bagi mereka yang mempunyai sejarah positif
alahan makanan dalam keluarga.(sunnah
nabi menyusu anak sehingga anak berumur 2 tahun)
Peringatan
a. Berhati-hati dengan bahan-bahan yang
tersembunyi dalam produk makanan yang mungkin tidak dinyatakan pada label
makanan.
b. Tindak balas silang terhadap makanan boleh
berlaku seperti alahan terhadap udang, udang karang dan ketam.
c. Beri peringatan kepada kanak-kanak yang
bersekolah mengenai masalah alahan mereka dan pihak sekolah perlu dimaklumkan.
Perancangan khusus perlu disediakan sekiranya berlaku sebarang kecemasan.
No comments:
Post a Comment